П`ятниця, 19.04.2024, 19:36
Вітаю Вас Гість | RSS

Новоіванівська філія КЗ "НВК "Джерело"

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 88
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Лютий » 25 » А у нас МАСЛЯНА!
20:20
А у нас МАСЛЯНА!

  

Схоже на млинець, на небі сонце

Сяє в неба голубій безодні,

зазирнуло у віконце –

Справжня Масляна у нас сьогодні!

Сміх лунає звідусіль веселий,

Смажаться млинці смачні й рум‘яні –

Свято нині у містах і в селах,

Настрій також сонячно-весняний!

 

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За церковною традицією тиждень називається сирним або м’ясопусним — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду.

Головна страва на Масляну — млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та інша обрядова їжа. Кажуть, нібито ще давні римляни приносили в жертву богу Бахусові ритуальне печиво з тіста — щось подібне до слов’янських млинців. Оладки та млинці — ритуальна страва слов’ян ще з язичницьких часів.

Ось і в Новоіванівці  вирішили відгуляти Масляну за всіма звичаями та традиціями. Гуляння відбулися 24 лютого. Діти та вчителі ретельно готувалися до святкування. Та й інші мешканці села не залишилися осторонь. Тож і гуляння вийшли на славу!

 

 

 

Як і годиться, були і співи, і танці, і хороводи, і жарти, і змагання. Певна річ, не забули й про старовинні звичаї. Тож на святі були Зима і Весна, котрі сперечалися за право господарювати надалі. А ще, спалювали опудало Масляної, щоб швидше весна настала.

А що вже дітлахам весело було! Конкурси та ігри нікого байдужим не залишили. Усім, хто був присутній на святі, було весело та тепло. Приємно було спостерігати за тим, як разом святкують і дорослі і малі новоіванівці. А у голові роїлися думки з приводу того, що саме так і повинно відбуватися, саме таким чином і передаються традиції, дух свого народу, що відроджується у нових поколіннях.

До речі, за церковним календарем Масляна цьогоріч розпочинається 28 лютого. Тож у всіх охочих ще є час для того, щоб підготуватися та гарно відсвяткувати Масляну.

 

Переглядів: 873 | Додав: Lira | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728